Τα λάστιχα πρέπει να αλλάζονται αυστηρά:
Με πολύ απλά λόγια, τα ελαστικά θα πρέπει να αλλάζουν α) όταν συμπληρωθούν 3 χρόνια χρήσης τους ή β) κάθε 40.000χλμ ή γ) όταν το βάθος πέλματος (γόμα) είναι κάτω από 4.0 χλστ (με κατώτατο όριο 1.6 χλστ). Αν ,λοιπόν, τα ελαστικά μας βρίσκονται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, πρέπει να τα αλλάξουμε.
Χειμερινά ελαστικά:
Στον πρώτο ήλιο της άνοιξης, τα ήδη μαλακά χειμερινά ελαστικά αρχίζουν να ζεσταίνονται από τη ζεστή άσφαλτο. Το καουτσούκ γίνεται ιξώδες και η δυνατότητα ελέγχου του αυτοκινήτου μειώνεται, με το ξαφνικό φρενάρισμα του αυτοκινήτου να τραβιέται εύκολα προς τα εμπρός, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστες.
Καλοκαιρινά ελαστικά:
Τα καλοκαιρινά ελαστικά το χειμώνα δίνουν μειωμένη πρόσφυση και το αυτοκίνητο απλά “φοράει” λάστιχα, τα οποία όμως δεν είναι ασφαλή κατά την οδήγηση.
Κάθε πότε όμως είναι η σωστή περίοδος για να αντικαταστήσουμε τα χειμερινά με τα καλοκαιρινά ελαστικά;
7 ° C. Αυτή είναι η θερμοκρασία που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για να αλλάξουμε τα χειμερινά ελαστικά! Σε θερμοκρασίες από 0 έως + 7 ° C χρησιμοποιούμε τα χειμερινά ελαστικά. Αν η θερμοκρασία ανέβει τότε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα χειμερινά με τα καλοκαιρινά ελαστικά, αφού όμως βεβαιωθούμε ότι ο υδράργυρος δεν θα ξανά πέσει!
Αποθήκευση των ελαστικών που αφαιρέσαμε από το αυτοκίνητό μας:
Τα ελαστικά πρέπει να διατηρούνται σε ένα χώρο προστατευμένο από το φως του ήλιου (το όζον έχει διαβρωτικό αντίκτυπο στο καουτσούκ) και σε χαμηλή θερμοκρασία. Ο χώρος πρέπει να έχει καλό εξαερισμό (χωρίς ρεύματα).
Ένα υπόγειο ή ένα εργαστήριο είναι προτιμότερο από μια σοφίτα ή το γκαράζ, λόγω των μεγάλων διαφορών που παρατηρούνται στη θερμοκρασία.
Τα ελαστικά πρέπει να αποθηκευτούν σε όρθια θέση για να αποφύγουμε την πρόκληση παραμορφώσεων και να κάνουμε πιο εύκολη την εργασία της τοποθέτησης. Δεν πρέπει να κρέμονται ή να στοιβάζονται οριζόντια.
Εάν αποθηκεύουμε τα ελαστικά με τις λευκές επιγραφές να ακουμπούν επάνω τους, πρέπει οπωσδήποτε οι επιγραφές να ακουμπούν η μία στην άλλη, για να μην βάψει το μαύρο καουτσούκ τις λευκές επιγραφές.
Μπορούμε επίσης να συσκευάσουμε κάθε ελαστικό σε μια πλαστική σακούλα κηπουρικής, φροντίζοντας να εξωθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα, προκειμένου να προστατεύσουμε το ελαστικό από την εξωτερική σκόνη και την υγρασία.
Τα ελαστικά με αεροθάλαμο πρέπει να ξεφουσκώσουν κατά το ήμισυ πριν από την αποθήκευση.
Φροντίζουμε να ελέγξουμε καλά το εσωτερικό του ελαστικού πριν από την τοποθέτηση, γιατί η υγρασία μπορεί να πλήξει τις μεταλλικές στρώσεις του ελαστικού και ξένα σώματα μπορεί να φράζουν την αεροβαλβίδα.
Πρέπει οπωσδήποτε να περιστρέφουμε τακτικά τα αφαιρούμενα ελαστικά, ώστε το ελαστικό να μην “κρεμάσει” από τη μία πλευρά.
Αποθήκευση ελαστικών που είναι τοποθετημένα σε ζάντες:
Η αποθήκευση των ελαστικών που είναι τοποθετημένα σε ζάντες είναι πολύ προτιμότερη από την πρώτη κατηγορία. Προϋποθέτει, όμως, να έχουμε ανταλλακτικές ζάντες. Είναι σημαντικό να αποθηκεύσουμε τα ελαστικά στο πλάι, όχι κάθετα. Σε αντίθεση με τα ελαστικά χωρίς ζάντες, εκείνα που είναι τοποθετημένα σε ζάντες μπορούν να κρεμαστούν.
Πλεονεκτήματα: καμία παραμόρφωση λόγω αποθήκευσης.
Θα πρέπει επίσης να περιστρέφεουμε τακτικά τον τροχό για την αποφυγή καθιζήσεων.
Ένα λάστιχο που έχει καθιζάνει είναι ακατάλληλο προς χρήση;
Το φαινόμενο της καθίζησης που παρατηρείται λόγω της έλλειψης φροντίδας στην αποθήκευση των ελαστικών και συνήθως εξαφανίζεται μόλις ζεσταθεί το ελαστικό. Ωστόσο, μια καθίζηση λόγω μακράς περιόδου χωρίς περιστροφή του ελαστικού (μεγαλύτερη από 6 μήνες) μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη.
Ορισμένα ελαστικά είναι πιο ευάλωτα από άλλα:
Τα ελαστικά υψηλών επιδόσεων με υψηλό δείκτη ταχύτητας είναι πιο ευαίσθητα στο φαινόμενο της καθίζησης, λόγω των ελαστικών ιδιοτήτων του νάιλον από το οποίο αποτελούνται.
Ένα ελαστικό με στενό προφίλ είναι επίσης πιο ευαίσθητο στο φαινόμενο της καθίζησης.
Αν το ελαστικό είναι τοποθετημένο σε ζάντα, πρέπει να είναι φουσκωμένο με την συνιστώμενη πίεση για να κερδίσει σε αντίσταση.
Για αυτές τις περιπτώσεις, είναι κρίσιμης σημασίας να επισημαίνουμε τα ελαστικά (εμπρός αριστερά, εμπρός δεξιά, κ.λπ.), προκειμένου να μπορέσουμε να τηρήσουμε τις συμβουλές ασφαλείας για την περιστροφή των ελαστικών μας.