Με τα χρόνια, ένας οδηγός θεωρεί την οδήγηση ρουτίνα και πολλές φορές αποφεύγει να χρησιμοποιήσει την ζώνη ασφαλείας γιατί απλά πιστεύει ότι δεν θα πάθει τίποτα ή ακόμα χειρότερα, πηγαίνει κάπου κοντά και για λίγα χιλιόμετρα δεν θα χρειαστεί να προφυλάξει τον εαυτό του και την υγεία των επιβατών. Ο Κ.Ο.Κ αναφέρει πώς η ανάπαυση σε ένα πολύωρο ταξίδι είναι απαραίτητη όχι μόνο για τον οδηγό αλλά και για τους υπόλοιπους επιβάτες,γιατί όταν πιάνεται το σώμα στην ίδια θέση τότε έχει τη τάση αλλάζει θέση στο κάθισμα και ο τρόπος που τοποθετείται πάνω σε αυτό, να του στοιχίσει τη ζωή σε ένα πιθανό τροχαίο ατύχημα. Πολύ συχνά στον δρόμο παρατηρούμε παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου να είναι δεμένα μόνο με την κοινή ζώνη ασφαλείας ή και χωρίς αυτήν και να μετακινούνται ελεύθερα στα πίσω καθίσματα. Είναι πολύ μεγάλο λάθος να αφήνουμε τα παιδιά να αποφασίζουν πως και που θα καθίσουν στο αυτοκίνητο. Ανάλογα με την ηλικία ,το ύψος αλλά και το βάρος των παιδιών επιλέγουμε και το ειδικό κατάλληλο κάθισμα στήριξης αυτών.
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων στην αγορά, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού.
- Ο τύπος 0+ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών και βάρους έως 13 κιλών.
- Ο τύπος 1 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9-18 κιλών.
- Τέλος, ο τύπος 2/3 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3,5 έως 12 ετών και βάρους 15 έως 36 κιλών.
Όταν το παιδί λόγω ηλικίας αποχωριστεί το παιδικό κάθισμα, πρέπει οπωσδήποτε να φοράει την ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα.
Το παρακάτω βίντεο μας δείχνει τι μπορεί να συμβεί σε ένα ένα ατύχημα με σωστή αλλά και με λανθασμένη χρήση της ζώνης ασφαλείας και του παιδικού καθίσματος: