Πως συμπληρώνεις το Έντυπο Φιλικής Δήλωσης;

posted in: Uncategorized | 0

το “φταίμε και οι δυό” και αφού τσεκάρατε ότι κανένας επιβάτης από τα δύο οχήματα δεν έχει χτυπήσει βγάλατε το Έντυπο Φιλικής Δήλωσης για να το συμπληρώσετε, αφού φταίγατε και οι δύο! Ξέρεις, όμως, πως να συμπληρώνεις το Έντυπο Φιλικής Δήλωσης;

Για σένα που δεν ξέρεις, το ipop είναι εδώ! Αρχικά, να σου πούμε τι είναι! Ναι, μπορεί εσύ να μην είσαι τόσο «άσχετος» αλλά πίστεψέ μας υπάρχουν πολλοί που δεν γνωρίζουν! Το Έντυπο Φιλικής Δήλωσης διευκολύνει τους οδηγούς που έχουν εμπλακεί στο ατυχήματα, ώστε να ανταλλάξουν τα στοιχεία τους και τα στοιχεία των οχημάτων τους. Επίσης, τους δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να περιγράψουν με ακρίβεια τις συνθήκες του ατυχήματος χωρίς να εμπλέκονται με συζητήσεις και πιθανές διενέξεις σχετικά με την υπαιτιότητα για το συμβάν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν μπόρεσες να το αποφύγεις και τελικά τράκαρες! Μετά το επικό μπαμ από τις λαμαρίνες, ακούστηκε

Η συμπλήρωση του Εντύπου Φιλικής Δήλωσης από τον οδηγό δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση προς την ασφαλιστική του Εταιρεία το συντομότερο δυνατό και με ταυτόχρονη κατάθεση του Εντύπου Φιλικής Δήλωσης. Έτσι κάθε οδηγός παίρνει από ένα πρωτότυπο και υπογεγραμμένο Έντυπο Φιλικής Δήλωσης, που παραδίδει άμεσα στην ασφαλιστική εταιρεία του.

Μαζί συνυποβάλλει:

  1. Τη σχετική δήλωση ατυχήματος που ζητά η ασφαλιστική εταιρεία του
  2. Αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος
  3. Αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης του

 

Πώς συμπληρώνεται το Έντυπο Φιλικής Δήλωσης

  1. Η αίτηση συμπληρώνεται και από τους δύο ξεχωριστά με στιλό διαρκείας.
  2. Περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των εμπλεκομένων οδηγών και των αυτοκινήτων τους και τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιριών.
  3. Επίσης πρέπει να περιέχει αναλυτική περιγραφή του συμβάντος και των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε, αλλά και σχεδιάγραμμα του τόπου του ατυχήματος.
  4. Τέλος πρέπει να την υπογράψουν και οι δύο οδηγοί και να κρατήσει ο καθένας από ένα αντίτυπο.
ΠΡΟΣΟΧΗ Νο 2!

Η φιλική δήλωση τροχαίου ατυχήματος μπορεί να καλύπτεται νομοθετικά αλλά δεν την επιβάλλει ο νόμος, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι οι οδηγοί να την συμπληρώσουν, ούτε υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την μη-υποβολή της.

Άρα, αν ο οδηγός του άλλου οχήματος δεν συμφωνεί στη συμπλήρωση της φιλικής δήλωσης δεν μπορείς να τον πιέσεις!

Για να αποζημιωθείς μέσω του συστήματος του Φιλικού διακανονισμού πρέπει να:

  • Στην σύγκρουση να μην εμπλέκονται περισσότερα από δύο οχήματα.
  • Οι δύο εμπλεκόμενοι οδηγοί να συμπληρώσουν και να υπογράψουν τη «Φιλική Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος» καθώς και να την στείλουν στις ασφαλιστικές τους
  • Να ΜΗΝ υπάρχει κανένας τραυματισμός
  • Και τα δύο οχήματα να είναι ασφαλισμένα σε εταιρίες που έχουν προσχωρήσει στο Σύστημα
  • Το ατύχημα να έχει συμβεί στην Ελλάδα
  • Η ζημιά να μην υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ
  • Με την φιλική δήλωση καλύπτεται η ζημιά του ενός μόνο οχήματος και όχι των δύο και φυσικά δεν καλύπτει τις ζημιές στο Ι.Χ. του ανθρώπου που ευθύνεται για το τροχαίο ατύχημα. Για να αποζημιωθεί ο μη-υπαίτιος πρέπει να συμφωνήσει και ο έτερος εμπλεκόμενος οδηγός.
  • Τα χρήματα καταβάλλονται από την ασφαλιστική εταιρία στον πελάτη της και στη συνέχεια αυτή τα εισπράττει από την εταιρία του οδηγού που έχει την ευθύνη για το ατύχημα.

Προβλήματα του φιλικού διακανονισμού!

Στην Ελλάδα η φιλική δήλωση έχει αντιμετωπιστεί με αρκετή δυσπιστία από τους οδηγούς, ιδίως όταν ευθύνονται για το ατύχημα και δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος οδηγός ενώ έχει υπογράψει την δήλωση, στην συνέχεια μετανιώνει και ανακαλεί την δήλωση, με αποτέλεσμα να είναι άκυρη και να αναζητείται λύση μέσω δικαστικής οδού.

Τέλος η λάθος ή ελλιπής συμπλήρωση της, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.. γι αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ!