12 Συμβουλές για να έχεις μία άνετη και ασφαλή οδήγηση στις γιορτές!

posted in: Uncategorized | 0

Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διαδρομή, βεβαιώσου πως εσύ και όλοι οι επιβάτες του οχήματός σου φοράτε τη Ζώνη Ασφαλείας σας.

 1. Σχεδίασε τη διαδρομή σου και πρόβλεψε «τι μπορεί να πάει στραβά»

Όταν έχεις την επιλογή για το πότε θα οδηγήσεις και ποια διαδρομή θα ακολουθήσεις , διάλεξε εκείνη που θα είναι πιο εύκολη για εσένα. Είναι καλύτερο να φτάσεις στον προορισμό σου 15 λεπτά αργότερα αλλά ήρεμος και ασφαλής.

 

 1. Μη χρησιμοποιείς κινητό τηλέφωνο

Η οδήγηση και παράλληλα η ομιλία στο τηλέφωνο, αποσπά  την προσοχή και την συγκέντρωση σου και έτσι διακινδυνεύεις να χάσεις τον έλεγχο του οχήματός σου. Η χρήση του hands-free δεν βελτιώνει την κατάσταση. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου βρες ένα μέρος, ώστε να σταματήσεις με ασφάλεια και να μην θέσεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου και τους άλλους χρήστες του δρόμου.

 

 1. Μην καταναλώνεις αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσεις

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αυξάνει το ρίσκο πρόκλησης ατυχήματος. Σχεδίασε έτσι την έξοδο σου, ώστε αν καταναλώσεις αλκοόλ να μην χρειαστεί να οδηγήσεις μετά. Χρησιμοποίησε τα ΜΜΜ (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) ή κανόνισε να υπάρχει κάποιος στην παρέα σου που δεν θα πιει, προκειμένου να οδηγήσει στην επιστροφή. Μην αφήνεις την ασφάλεια, τη δική σου και των αγαπημένων σου προσώπων, στην τύχη.

 

 1. Πρόλαβε την κούραση και διατήρησε τη συγκέντρωση σου

Όπως έχουμε αναφέρει, η κόπωση του οδηγού είναι βασική αιτία εμπλοκής σε ατύχημα. Μπορεί να προληφθεί κάνοντας μικρά και τακτικά διαλείμματα. Κατά τη διάρκεια της στάσης , βγες από το όχημα σου, περπάτησε και πιες ένα ποτήρι τσάι ή καφέ. Αν νιώσεις πως είσαι κουρασμένος ενώ οδηγείς, χαμήλωσε ταχύτητα και σταμάτησε αμέσως μόλις μπορέσεις. Μία ξεκούραση 15 λεπτών μπορεί να σώσει τη ζωή σου.

 

 1. Κράτησε Αποστάσεις Ασφαλείας

Εφάρμοσε τον κανόνα των δύο δευτερολέπτων

Η φράση «χίλια ένα» είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο. Εάν μετρήσεις «χίλια ένα , χίλια δύο»,  εξασφαλίζεις μια επαρκή απόσταση ασφαλείας από προπορευόμενα οχήματα. Μέτρησε αυτή την απόσταση ως εξής : Όταν το προπορευόμενο όχημα περάσει από ένα σταθερό σημείο (πινακίδα, κολώνα, δέντρο), ξεκινάς και μετράς «χίλια ένα , χίλια δύο».  Όταν θα περάσεις και συ από το ίδιο σταθερό σημείο, πρέπει ήδη να έχει ειπωθεί το «χίλια δύο» , σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να αυξήσεις την απόστασή σου, από το προπορευόμενο όχημα.

 

 1. Προσάρμοσε την ταχύτητα κίνησης του οχήματός σου

Όσο αυξάνουμε την ταχύτητα κίνησης του οχήματός μας, τόσο αυξάνουμε το ρίσκο για ατύχημα. Ακόμη και μικρές μειώσεις της, μπορούν να σώσουν ζωές. Ιδιαίτερα την νύχτα η ταχύτητα  πρέπει να είναι έτσι προσαρμοσμένη, ώστε το όχημα να μπορεί να ακινητοποιηθεί στην απόσταση  που φωτίζουν τα φώτα του οχήματος.

 

 1. Σιγουρέψου ότι όλα τα αντικείμενα είναι ασφαλισμένα στην καμπίνα και το πορτμπαγκάζ του οχήματός σου

Αντικείμενα που δεν είναι ασφαλισμένα στην καμπίνα ή το πορτμπαγκάζ, σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή ατυχήματος αποκτούν ορμή που μπορεί να τραυματίσουν, τόσο τον οδηγό, όσο και τους συνεπιβάτες.

 

 1. Χρησιμοποίησε τα ηχητικά μέσα προειδοποίησης του οχήματος

Πολλοί οδηγοί διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα ηχητικά μέσα προειδοποίησης του οχήματός τους. Πρέπει όμως να τα χρησιμοποιείς αν θεωρείς πως κάποιος χρήστης του δρόμου , δεν σε έχει δει ή κάνει κάτι που θέτει, είτε αυτούς, είτε εσένα σε κίνδυνο. Η κόρνα είναι ένα μέσο προειδοποίησης και όχι ένα μέσο για να εκφράσουμε θυμό ή απογοήτευση.

 

 1. Κοίτα μακριά και ανέλυσε τους κινδύνους που πιθανόν υπάρχουν 

Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις τον χρόνο να αντιδράσεις με ασφάλεια. Θυμήσου πως αν δεν έχεις ορατότητα, πρέπει να μειώσεις την ταχύτητα προκειμένου να εξασφαλίσεις την έγκαιρη αντίδρασή σου σε συνθήκες που δεν γνωρίζεις πως θα εξελιχθούν και να μειώσεις το ρίσκο εμπλοκής σου σε ατύχημα.

 

 1. Αξιοποίησε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας

Τα σήματα μας δίνουν πληροφορίες που είναι σημαντικές για να προσαρμόσουμε την οδήγησή μας ανάλογα με τις συνθήκες. Αν υπάρχουν πολλά σήματα σημαίνει ότι υπάρχει και αυξημένη επικινδυνότητα, οπότε μείωσε ταχύτητα.

 

 1. Ρύθμισε σωστά τους καθρέπτες του οχήματός σου

Τους καθρέπτες και τα όργανα του αυτοκινήτου μας τα ελέγχουμε κάθε 5 δευτερόλεπτα . Σε περίπτωση που θέλεις να  προσπεράσεις κάποιο όχημα, εκτός από τους καθρέπτες ρίξε και μία γρήγορη ματιά πάνω από τον αριστερό ώμο, διότι μπορεί να υπάρχει κάποιο όχημα στη νεκρή σου γωνία. Επίσης, να επιλέγεις έτσι την θέση του οχήματος σου, ώστε να μην βρίσκεσαι σε νεκρή γωνία άλλου οδηγού. Είναι και δική σου ευθύνη.

 

12.  Απελευθέρωσε τα Αρνητικά Συναισθήματά σου Πριν Οδηγήσεις

Αν νιώθεις θυμό, ένταση ή απογοήτευση, πρέπει να κάνεις κάτι γι’ αυτό πριν ξεκινήσεις να οδηγείς. Βρες τρόπους να απελευθερώσεις αυτά τα συναισθήματα, όπως το να περπατήσεις για λίγο, να γράψεις τις σκέψεις σου ή να μιλήσεις με κάποιον που πιστεύεις πως θα σε ηρεμήσει.